Efter skriverierna om cancersjuka Anna Olsson har försäkringskassan och socialdepartementet haft möte för att diskutera situationen som uppstått när försäkringskassan skickat ut information till 70 000 långtidssjukskrivna. Många som fått brevet har blivit oroliga för att de ska mista sin ersättning.
I Aftonbladet säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson:
"– Det finns ingen som är allvarligt sjuk som kommer att bli utan ersättning. För dem finns ingen bortre gräns."
Försäkringskassans presschef, Robin Lapidus säger
" Det har uppstått missförstånd och det kan ha skett i flera led av den här processen från lag till sista instans. Vi beklagar självklart om det är så att folk har missförstått. "
När jag läser det som skrivits undrar jag om man kanske ska uttrycka det som att det är försäkringskassans tjänstemän som missförstått? Och som skrivit fel i ett brev som gått ut till 70 000 sjuka som mått ännu sämre när de blivit oroliga för att bli utförsäkrade?
Svenskan skriver:
"Både socialförsäkringsministern och socialdepartementet anser att formuleringen strider mot de exempel som finns i propositionen.
- Beskrivningen "allvarliga sjukdomar" ska inte uppfattas så att det bara är personer där döden är given som ska ha den högre sjukpenningen. I propositionen står det inte längre livshotande sjukdomar, men det fanns med i en tidigare skrivelse, säger Leif Westerlind, ämnesråd på socialdepartementet."
Svenskan tar upp diskussionen på Ledarsidan.
Här skriver man bland annat om hur snabbt och lätt det tidigare gått att bli förtidspensionerad - människor flyttades över från sjukpenning till förtidspension i snabb takt vilket gjort att vi idag har över en halv miljon förtidspensionärer.
"Det är inte bara slöseri med resurser som skulle kunna användas bättre – det är också ett svek mot de människor som försätts i passivitet när de skulle kunna komma igen och försörja sig själva."
Och detta tycker jag det är viktigt att hålla i minnet - det var inte bättre förr när sjukskrivna fick gå utan hjälp länge för att sedan förtidspensioneras. Många gånger mot sin vilja.
Slutklämmen i Svenskan är:
"Syftet med de nya reglerna är att ge dem som kan incitament att arbeta – inte att jaga svårt sjuka patienter till jobbet"
Vilket låter betryggande. Men då behövs också resurser till rehabilitering samt kunniga människor runt den sjuke för stöd och hjälp.
Finns de resurserna?
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om hälsa stress samhälle försäkringskassan sjukförsäkring sjukpenning sjukersättning
Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .
lördag 5 juli 2008
Försäkringskassan ändrar regeltolkning
Etiketter:
Försäkringskassan,
hälsa,
samhälle,
sjukersättning,
sjukförsäkring,
sjukpenning,
stress
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar