Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

tisdag 1 juli 2008

Tänk bättre med hjärngympa

I senaste nyheterna från Sunt liv finns en spännande artikel om hjärngympa.

"Med hjälp av enkla rörelser kan man lösa upp stress så att man får mer resurser över till att fokusera och prestera. En metod för detta är Brain Gym, eller hjärngympa som det också kallas.
– Det är enkelt sätt för människor att fungera bättre både privat och på arbetet, säger Susanne Wolmesjö, fil mag i pedagogik och lärare på Bosöns idrottshögskola."


Susanne Wollmesjö säger längre ner i artikeln att mellan 80-90 % av vår energi går åt till att bara fungera, dvs hålla kroppen upprätt och sköta grundläggande processer.Vi har alltså bara mellan 10 och 20 procent kvar för att tänka! (Låter lite eller hur?!)
Ju bättre andning och muskelkontroll fungerar, ju bättre kost man äter osv, desto mer energi finns för att tänka, vara kreativ och för beslutsfattande.

"Om kroppen kommer i obalans, vilket kan beror på allt ifrån dålig hållning, till stress eller en skada, påverkas vår mentala prestationsförmåga. Kroppen går i försvar, vi håller andan eller spänner oss omedvetet. Susanne Wolmesjös erfarenhet är att många som är stressade upplever att de inte kan tänka ordentligt. De är fullt upptagna med att hålla kroppen igång och har därför inte så mycket resurser till att tänka.

– Sådant som vanligtvis är självklart att klara av, till exempel ens arbetsuppgifter, blir plötsligt oöverstigliga."


Vad hon säger ovan stämmer bra in på mina upplevelser av stress och hur det påverkar tänkandet.Det går åt mycket energi när man har ont och är spänd. För min del har jag kört rätt mkt yoga, qigong och feldenkrais och det har hjälpt.
Förutom att tankeförmågan förbättras när man tränar så gör det en gigantiskt skillnad för vitalitet, glädje och harmoni tycker jag.

Det räcker att röra sig några minuter för att känna den mentala effekten. I en grupp räcker det med att en person är stressad för att alla ska känna av det.
Lite pausgympa kan förbättra gruppklimat och stämning i gruppen, tänkandet, kreativiteten och prestationen.

Med andra ord är detta något som som alla organisationer borde tänka på och prioritera. Här kan du se några rörelser som är bra för hjärnan.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: