Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

tisdag 29 juli 2008

Stilla dig och vila i tillit

"Hemligheten med ett bra liv kallas balans" lyder rubriken på Insidan i DN. Livsbalans är ett ord jag ofta använder och lever efter. På Gotland har sjuksköterskan Ingegerd Hörsne öppnat ett ställe att söka stillhet på, Line Gård. Dit kommer både stressjuka och de som är stressade för att få stillhet och ro.

" Hemligheten med ett bra liv kallas balans, säger Ingegerd Hörsne. Arbete och vila, sömn och vakenhet, hunger och mättnad. Helst bör man hålla balansen varje dag."

Detta är viktigt tycker jag eftersom alltför många skjuter upp vilan och måbra-sakerna till helgen, nästa vecka eller rentav till semestern. Det funkar inte i längden. Den som gör så blir till slut sjuk. Att ge sig själv en stund i vila, mediatation, en promenad, en härlig måltid fylld med nyttiga och goda saker eller något annat man mår bra av varje dag gör underverk både för livsglädjen och hälsan.

Ingegerd Hörsne berättar om nervsystemet för gästerna för att de ska förstå hur kroppen fungerar, hur vila och aktivitet/stress påverkar oss. Detta tror jag är en grundläggande viktig kunskap som gått förlorad hos många. Jag brukar också dra det på mina föreläsningar eftersom jag tror att det är lättare att närma sig livsbalans om man har den kunskapen.

I framtiden kommer fler vilja koppla ner och koppla av när de har semester.

"Trendföretaget Kairos Future, som gör undersökningar om vartåt samhälls- och generationsvindarna blåser, förutspår i en av sina analyser att framtidens semester kommer att innebära avstängning. Totalt teknikstopp. Ingen e-post, ingen mobil, ingen dator, ingen teve, inga spel, ingen dvd, knappt ens ett "Sommar"-program."

För många tror jag detta nästan blir ett måste. Rätt många verkar numer vara styrda av tekniken och rädda för att missa något kanske? Fast hur bråttom är det att ta del av all information egentligen? Oftast spelar det ingen större roll om man läser mejlen lite senare eller missar ett tv-program. Varför låta mejlpling och telefonsignaler avbryta annat - det finns faktiskt avstängningsknappar på alla apparater!

De allra flesta av oss behöver mycket mer ro och stillhet än vad vi vanligen får. Sista stycket i artikeln kan låta lite utmanande för den som grubblar och oroar sig mycket. Men det går att träna bort orostankar och det gör en stor skillnad eftersom all den energin som gått åt till orostankarna då finns kvar till mer positiva saker.

"- Sluta oroa dig. Ha tillit till att allt ordnar sig, hur ovant det än känns. Det finns ingenting som gynnar endorfinläget som tillit. En tro på att allt kommer bli bra betyder semester för både kropp och själ. "

Så stilla dig i sommarvärmen och vila i tillit.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: