Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

tisdag 21 oktober 2008

KBT via internet

Numera finns det internetbaserade KBT- program (Kognitiv BeteendeTerapi) för ett antal olika problem. Vissa är ännu på forskningsstadiet, andra välanvända och beprövade. Bland annat depression och panikångestprogrammen har funnits rätt länge och gett mycket bra resultat.

DN skriver idag om Inger Hagström som haft panikångest i många år. Ångesten blev allt värre och allt mer handikappande. Hon anmälde sig som deltagare i ett internetbaserat KBT-projekt och fick jobba hårt. Nu har det gått två år sedan behandlingen avslutats och hon mår fortfarande bra, ångesten är så gott som borta.

Så här säger hon själv i DN:
"- Nu kan jag hantera rädslan om den dyker upp. Det händer någon gång ibland att jag vaknar på natten med hjärtklappning och känner mig orolig. Men det går aldrig över i någon panikattack, säger Inger. Behandlingen kräver ganska mycket av en själv, men resultatet är absolut värt ansträngningen."

"Hemligheten" med att KBT fungerar så bra tror jag är att man får kunskap om hur kropp och knopp fungerar samt hur man kan gå tillväga för att klara svårigheter.
När man förstår vad som händer och har verktyg för att hantera det är det inte lika skrämmande längre. Istället för att hjälplöst klamra sig fast i baksätet under skräckfärden till Paniklandet hoppar man över till framsätet. Bakom ratten bestämmer man själv vilken väg man tar, i vilken fart det går och vart man ska. Både resa och destination blir mer positiva. Och tänk så ofantligt mycker mer energi det finns kvar för att leva och njuta av livet!

Du som bor i Stockholms läns landsting kan själv anmäla dig till program för depression och panikångest som internetpsykiatrin vid Karolinska håller i.
HÄR kan du läsa mer.

www.studie.nu kan du läsa om och anmäla dig till olika forskningsstudier med internetbaserat KBT - program. Finns det du söker inte där kan det kanske finnas på Livanda eller på Careit . På de två sistnämnda kostar det några hundra att delta. Men om problemet är stort är kostnaden liten..
Lycka till!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: