Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

fredag 3 oktober 2008

Uppskjutarsjuka

Det är många av oss som har åtminstone en lätt släng av uppskjutarsjuka. Rätt många är så pass drabbade att de får problem. Det finns ett lite finare ord för det hela; nämligen prokrastinera. Jag tycker det låter rätt vackert men att prokrastinera, dvs skjuta upp saker brukar ofta leda till negativa konsekvenser.
Svenskan har tagit upp problemet i en artikelserie på Idagsidan.
Tänk bara på klassikerna att plugga inför en tenta. Man startar kursen, det är fem långa veckor kvar till tentan och så mycket annat roligt att göra. När tentan närmar sig blir inte bara det roliga en ursäkt för att inte plugga. Nä, då duger även städning. Sällan är det så rent som inför en tenta! Men vad händer dagarna före? Jo, då blir det vrålplugg, sena nätter, ingen plats för något roligt och allmän ångest. Kunskaperna brukar heller inte sitta så länge, även om tentan går bra.
Så här gör många om och om igen med olika saker i livet. Ett sätt att få ordning på uppskjutartendeserna är att göra som Emelie i artikeln, anlita en kbt-terapeut.

Själv kan jag erkänna att jag känner igen mig i Emelies beteende. Numera gör jag det inte lika ofta och inte lika förödande utan det handlar om mindre saker. Men detta är något jag fortfarande arbetar med och tränar på.
Läs artikeln och se om du känner igen dig!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

HannesFury sa...

läst artikeln, de va så jag hitta hit.

stämmer in som fan på mig, de va nästan läskigt när jag läste de, att de faktiskt fanns ett namn för det jag "har"

Kia Mundebo sa...

ja, jag tror många lider av det, mer eller mindre förstås. Och att folk är mer eller mindre medvetna om problemet också..
/Kia