Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

måndag 6 oktober 2008

Nedskärningar leder till fler stressjuka

Sunt liv skriver om den forskning Marie Åsberg m fl utför. Bland annat visar preliminära data att i de landsting där man drog ner mest på 1990-talet fick man några år senare flest sjukskrivna för utmattningssyndrom.
Helt logiskt och bra att få det svart på vitt!

Forskarna har följt 1000 personer och sett att absolut viktigast för att komma tillbaka är arbetslivsinriktad rehabilitering.
Forskningen visar också att det tar tid. Man följde deltagarna 30 månader och under den tiden var det få som fått tillbaka sin fulla tidigare kapacitet.
Långsiktig rehabilitering är viktig! Då behövs också ett system som tillåter långsiktighet.

Så till det absolut viktigaste i artikeln:
"Rehabilitering i all ära, men absolut viktigast, enligt Marie Åsberg, är att försöka förhindra att människor hamnar i utmattning. Och det går att förebygga."

JA! Varför görs inte mer här? Det finns enormt mycket pengar att spara både för företagen och samhället genom att arbeta mer förebyggande. Varför tar det så lång tid att inse det?
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: