Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

måndag 13 oktober 2008

Porta panikångesten

Många som är stressade har känt av panikångestattacker förutom alla andra symtom man får när man varit uppe i varv mycket och länge. Finns det något som är lika skrämmande som en panikångestattack? Nja, möjligen en hjärtattack i så fall. Det kan nog kännas ungefär likadant. En stor skillnad tror jag är att många tycker det är enklare att tala om att de haft en hjärtattack än att de haft en panikångestattack. Vilket gör det ännu besvärligare och mer ångestfyllt när man gör allt för att undvika nya attacker. I Aftonbladet berättar Anders Bagge att han haft panikångest förut. Enligt artikeln lider mellan två och fem procent av befolkningen av panikångest.

Anders Bagge påpekar något väldigt viktigt:

"Det är viktigt att inte börja undvika saker. Om man får en attack på Ica ska man inte sluta att gå dit. På det sättet bygger man upp fobier. Man ska utsätta sig för det som är jobbigt – men i små mängder, förklarar han."

Den som börjar undvika platser och situationer där det hänt kan rätt vad det är ha beskurit sitt livsutrymme till en liten, liten hörna där man får trängas med sin ångest. Så mycket annat får kanske inte plats...

Det finns hjälp att få. KBT, kognitiv beteendeterapi har bra tekniker för att lära sig hantera panikångest. Att lära sig avspänning och ändra till en sundare livsstil kan också hjälpa för den stressade.
Att få kunskap om vad det är som händer är bra. Maria Farm Larsson och Håkan Wisung har skrivit "Fri från ångest, oro och fobier" som finns i billig Månpocket. Där finns fakta om panikångest och boken förklarar enkelt och pedagogiskt hur man kan arbeta för att bli kvitt anfallen. Rekommenderas varmt!

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: