Om livet, friskvård, personlig utveckling, stress och stresshantering, aktuella händelser, DUFiS- info, var jag finner lust och inspiration och vad som för övrigt faller mig in. Tipsa gärna om nyheter som passar här. Mejla kia@creovis.se .

fredag 31 oktober 2008

Livsbalansföreläsning tis 4 nov

Hjärtligt välkommen till min föreläsning i Livsbalans
Tisdagen den 4 November, klockan 18.00 till 19.30
ABF-huset, Sveavägen 41. Inträde 50 kr
Biljettförsäljning börjar 17.30
Spännande lotteri – se nedan!




Så här annonseras föreläsningen ut i programmet:

Livsbalans. Minska stressen – öka livsglädjen!
Att förändra små saker i vardagen kan ge stora skillnader i livskvalitet. Med hjälp av livsstil, avspänning, strategier för stresshantering och nytänkande går det att få ett mer balanserat liv. Som medförfattare till boken ”Lev Livet Levande” har Kia förmedlat kunskaper och erfarenheter som hjälpt henne från stressjukdom till livsbalans. Under föreläsningen får du prova på några enkla avspänningsövningar.
Kia Mundebo är beteendevetare, fil mag samt ICC-certifierad coach.


Vid föreläsningen har du möjlighet att köpa boken Lev Livet Levande till det fantastiska passa-på-priset 120 kr - mindre än halva ordinarie priset! Passa på att köpa som julklapp!

Med boken följer en lott där du kan vinna en lyxig presentkorg från Kahls the & kaffehandel i Täby C, fylld med godsaker värda 500 kr. Dragning och vinstutdelning vid föreläsningen.




Några läsarkommentarer:

”Lev Livet Levande hjälpte mig att inse att jag behövde förändra mitt liv för att må bra. Nu har jag gjort det och blivit egenföretagare. Jag tittar ändå ofta i boken för att få inspiration till ett fortsatt levande liv. Jag rekommenderar den till alla!”
Irene Lundström, Kahls the & kaffehandel, Täby Centrum

Den var såå bra! Lätt att läsa och att ta till sig. Ett riktigt guldkorn för alla som varit "där". Boken var full av positiva tips och uppmuntran.
Eva – Karin Nilsson, barnsköterska, Stockholm

”Uppskattar verkligen boken. Det är en sådan bok som jag gärna tittar i om och om igen. Så mycket klokheter och igenkänning!”
Helena Hasselfeldt

Hoppas vi ses på tisdag!

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

torsdag 30 oktober 2008

Mera sömntips

Susanna Jernelöv som är KBT-terapeut vid Karolinska Institutet ger sömnråd i Aftonbladet. Sömnproblem är något många drabbas av och ofta är det stressrelaterat. Hon beskriver fem vanliga sömnfällor och vad man kan göra åt dem.
Susanna Jernelöv menar att svenskarnas sömnsvårighet kan bero på det stressiga 24-timmarssamhället vi lever i.

– I dag ställs helt andra krav på människor mot vad det gjorde förr. Med mobiltelefoner och internet förväntas vi vara tillgängliga i princip dygnet runt. Det resulterar ofta i att vi går på högvarv hela tiden. Kroppen vet till slut inte när det är dags att sova.

Viktigt är att göra något åt grundorsaken tycker jag. Ofta beror sömnproblem på stress och livsstil. Om man förändrar och förbättrar kan det ge mer än god sömn - nämligen ett gott liv. Hyfsad mat, lagom med motion, minskad stress och den här årstiden lite dagsljus mitt på dagen kan göra underverk. Regelbunda sömnvanor är viktigt för mig.
Ofta kan små förändringar ge stora effekter, börja redan ikväll om du brukar sova dåligt med en ny och bättre vana.
På min sajt hittar du fler sömntips


/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Nina Jansdotters bok "Säg nej och må bra" - ladda ner gratis

Nina Jansdotter och Fredrik Ljungberg bjuder på sin bok "Säg nej och må bra". Det är en bok jag tycker att alla stressade människor borde läsa för att sedan praktisera kunskaperna. Den som gör det kan minska sin stress och få högre livskvalitet. Boken är enkelt och pedagogiskt skriven med många bra exempel. Du kan ladda ner den gratis på min sajt CreoVis.

Tack Nina och Fredrik för att ni delar med er!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

onsdag 29 oktober 2008

Chatta om oro, stress och ångest idag på Kommunalarbetaren

Idag kan du chatta om oro, stress och ångest med Maria Farm och Per Carlbring på Kommunalarbetaren klockan 11-12. Redan nu kan du skriva in din fråga.Passa på att få svar på just din personliga undring i ämnet!

På Kommunalarbetaren finns också flera artiklar under temat "Fri från oro" som är läsvärda.

Marias och Håkan Wisungs bok "Fri från oro, ångest och fobier" rekommenderade jag i inlägget "Porta panikångesten". Den beskriver hur man själv med hjälp av tekniker från kognitiv beteendeterapi kan arbeta med sitt problem. Den ger tydlig, enkel och bra vägledning.

På min sida CreoVis finns också många tips för hur man kan minska stressen.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

söndag 26 oktober 2008

Lyssna på Jansdotter och Åkerstedt på tisdag!


På tisdag (28/10)har du chansen att få höra både karriärcoachen Nina Jansdotter och professor Torbjörn Åkerstedt i ABF-huset på Sveavägen 41. Du kan också köpa böcker till specialpris. Skingra höstmörkret med inspiration och kunskap.

Sömn och stress

Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska Institutet och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, berättar om hur sömnen ser ut och vilka styrmekanismer den har. Vad händer med sömnen när man stressar? Hur kan sömnstörningar påverka hälsan och vilka effekter har behandling mot sömnproblem. Sist men inte minst får du veta vad du själv kan göra för att få bättre sömn.

Öka din självkänsla – säg ja till dig själv
Det är svårt att få ihop alla delar i livet om man går omkring med en inre känsla av att inte duga. Vem är du och vad vill du egentligen? När du vet det är det lättare att säga nej till fel saker och ja till rätt.
Nina Jansdotter, beteendevetare, karriärcoach och författare till en rad böcker inom personlig utveckling.



Tid 13.30- 17.00 inklusive kafferast
Kostnad: 60 kr för DUFiS-medlem, 80 kr för övriga
Förköp i ABF-husets entré dagen innan föreläsningen kl 11-19 och samma dag kl 10.00-13.30 samt vid dörren 30 minuter före föreläsningen


Hoppas vi ses där!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

fredag 24 oktober 2008

Kommunals debattinlägg i DN

Igår skrev Kommunals ordförande ett inlägg på DN Debatt. Kommunal har nämligen gjort en undersökning om arbetsmiljö, ohälsa, sjukskrivningar och rehabilitering.
För att börja med en liten anmärkning så hade jag önskat att artikeln hade åtföljts av en sifferrapport från verkligheten. Att Kommunals medlemmar upplever att fler blir av med sina jobb pga sjukdom, att FK:s attityd mot sjukskrivna hårdnat eller andra typer av upplevelser behöver inte överensstämma med verkligheten. Att man tycker så kan ju exempelvis bero på att det skrivits rätt mycket i media om försämringar och hårdare klimat vilket gjort att man noterar den typen av händelser.

Men med den lilla reservationen skulle det ändå inte förvåna mig om de har rätt i sak.

"Samhällsdebatten om arbetsmiljö, ohälsa och sjukförsäkringar har fått en stark slagsida mot att öka pressen på den sjuke genom striktare regler och sänkt ersättning. Retoriken handlar nu om hårdare krav, men aldrig hör man någon tala om att den som är sjuk har några rättigheter."

Detta är något vi i DUFiS har diskuterat en hel del på sistone. Vilka rättigheter anser vi att vi har rätt att kräva? Och tillgodoses de rättigheterna? Nej, inte ens de mest basala som "Rätt till adekvat vård" och "Rätt till arbetslivsinriktad rehabilitering med succesiv återgång till arbete" tillgodoses för många. Detta trots att det torde vara en fantastiskt insats för samhällsekonomin eftersom det finns mycket pengar att spara in här. En person som blir förtidspensionerad och snurrar runt i vårdapparaten kostar nämligen stora summor. Särskilt ställt i relation till den ofta ganska måttliga investering som behövs för att en person ska kunna komma tillbaka till arbetslivet.

"Vi behöver arbetsgivare och en försäkringskassa som ger människor möjligheter till arbete i stället för att pressa bort dem från jobbet, skriver Kommunals ordförande Ylva Thörn. "

Jag kan bara instämma i ovanstående. Ge försäkringskassan möjlighet att verkligen arbeta med att få människor tillbaka i arbete på ett mänskligt och långsiktigt hållbart sätt. Ge också arbetsgivarna incitament att lösa ohälsofrågorna på ett bättre sätt. Låt de goda exemplen visa vägen. Det finns ju ett antal företag som arbetar med sin arbetsmiljö och främjar hälsa hos personalen - lyft fram dem! Och för all del också hur lönsamt det är ekonomiskt sett att investera i hälsofrämjande åtgärder.
/Kia

Så här har andra bloggare tyckt till:

Hanna Wagenius
Whiplash- nyheter
Vägen till himmelen...(eller helvetet)
Radar
Den hälsosamme ekonomisten
jj.n
s-info
Ett hjärta RÖTT

Sömntips från Åkerstedt tisdag 28 okt - kom och lyssna!

Allt fler har problem med sömnen. I en undersökning Apoteket gjort visar det sig att 10 procent av uppger att de alltid eller nästan alltid sover dåligt skriver DN. Bara 20 procent uppger att de alltid sover bra.

Att få för lite sömn innebär sänkt livskvalitet och på sikt hälsoproblem. I artikeln tipsar man om ett sömnprogram som Apoteket lanserar. Behandlingen bygger på kognitiv beteendeterapi och tar 8 veckor. I artikeln finns också några sömntips. Vill du ha fler tips kan du titta på min webbsida.


I morse deltog professor Torbjörn Åkerstedt i TV4:s morgonprogram och pratade om sömn. På tisdag har du möjlighet att lyssna när han talar om stress och sömn och få tips på hur du kan förbättra sömnen. Lite senare talar karriärcoachen Nina Jansdotter om att öka sin självkänsla och säga ja till sig själv. Du kommer också att kunna köpa böcker till specialpris. Läs mer ur programmet nedan.

Alltså, boka in tisdag 28/10, kl 13.30 -17.00 med fikarast.
Plats: ABF, Sveavägen 41.
Kostnad: Otroligt billigt, endast 80 kr
Biljettförsäljning i ABF:s entrè måndag 27/10 kl 11-19, tisdag 10-13.30
samt vid dörren 30 min före föreläsningen

Föreläsare vid stresserien Tisdagen den 28/10 2008

Sömn och stress
Torbjörn Åkerstedt berättar om hur sömnen ser ut och vilka styrmekanismer den har. Vad händer med sömnen när man stressar? Hur kan sömnstörningar påverka hälsan och vilka effekter har behandling mot sömnproblem. Sist men inte minst får du veta vad du själv kan göra för att få bättre sömn.
Torbjörn Åkerstedt är professor vid Karolinska Institutet och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet.

Öka din självkänsla – säg ja till dig själv
Det är svårt att få ihop alla delar i livet om man går omkring med en inre känsla av att inte duga. Vem är du och vad vill du egentligen? När du vet det är det lättare att säga nej till fel saker och ja till rätt.
Nina Jansdotter är beteendevetare, karriärcoach och författare till en rad böcker inom personlig utveckling, exempelvis ”Självkänsla på jobbet” och nyutkomna ”Minska din oro öka ditt lugn”.
Hon är även delägare i populära sajterna Livshandboken.se och Härliga.se


Vi ses på tisdag!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

onsdag 22 oktober 2008

Var på föreläsning med Giorgio Grossi

I går kväll var jag och lyssnade på Giorgio Grossi, stressforskare vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, och Stressmottagningen. Det var både kul och kunskapsgivande.

Han pratade ganska mycket om tankarnas betydelse för upplevelse av stress och för hur vi agerar och mår. Något jag tycker är centralt!

En tänkvärd uppmaning var att inte vänta på att rätt tanke och känsla för något ska infinna sig. Ni vet exempelvis när det gäller att sluta röka finns många bra ursäkter för varför det inte kan ske just nu. "Jag ska på fest till helgen", "Har en viktig presentation på jobbet", "Måste gå ner i vikt först" och så vidare. Den som väntar på det "rätta" tillfället kan vänta för evigt. Ta istället första steget mot förändringen - handla! När man agerar ändras också tankarna och förändringen kommer igång.

Giorgio Grossi föreslog en intressant övning, nästa gång vi mår bra men sedan plötsligt blir på dåligt humör ska vi stanna upp. Sedan gäller det att ta reda på vad jag tänkte innan humörändringen. När jag kommit på det ska jag ställa mig frågorna:

Hjälper den här tanken mig att må som jag vill?
Hjälper den här tanken mig att nå mina mål?


Mycket bra övning! Att lära sig notera sina tankar och lära sig tänka nytt tror jag för många är väsentligt för att må bra och trivas med livet.

Föreläsningen innehöll förstås mycket mer, men jag nöjer mig med att referera ovanstående smakprov. Riktiga aptitretare eller hur?

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

tisdag 21 oktober 2008

KBT via internet

Numera finns det internetbaserade KBT- program (Kognitiv BeteendeTerapi) för ett antal olika problem. Vissa är ännu på forskningsstadiet, andra välanvända och beprövade. Bland annat depression och panikångestprogrammen har funnits rätt länge och gett mycket bra resultat.

DN skriver idag om Inger Hagström som haft panikångest i många år. Ångesten blev allt värre och allt mer handikappande. Hon anmälde sig som deltagare i ett internetbaserat KBT-projekt och fick jobba hårt. Nu har det gått två år sedan behandlingen avslutats och hon mår fortfarande bra, ångesten är så gott som borta.

Så här säger hon själv i DN:
"- Nu kan jag hantera rädslan om den dyker upp. Det händer någon gång ibland att jag vaknar på natten med hjärtklappning och känner mig orolig. Men det går aldrig över i någon panikattack, säger Inger. Behandlingen kräver ganska mycket av en själv, men resultatet är absolut värt ansträngningen."

"Hemligheten" med att KBT fungerar så bra tror jag är att man får kunskap om hur kropp och knopp fungerar samt hur man kan gå tillväga för att klara svårigheter.
När man förstår vad som händer och har verktyg för att hantera det är det inte lika skrämmande längre. Istället för att hjälplöst klamra sig fast i baksätet under skräckfärden till Paniklandet hoppar man över till framsätet. Bakom ratten bestämmer man själv vilken väg man tar, i vilken fart det går och vart man ska. Både resa och destination blir mer positiva. Och tänk så ofantligt mycker mer energi det finns kvar för att leva och njuta av livet!

Du som bor i Stockholms läns landsting kan själv anmäla dig till program för depression och panikångest som internetpsykiatrin vid Karolinska håller i.
HÄR kan du läsa mer.

www.studie.nu kan du läsa om och anmäla dig till olika forskningsstudier med internetbaserat KBT - program. Finns det du söker inte där kan det kanske finnas på Livanda eller på Careit . På de två sistnämnda kostar det några hundra att delta. Men om problemet är stort är kostnaden liten..
Lycka till!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Vem vill du vara?

En hjärtevärmande och go historia som anknyter till rubriken är den om den lilla treåriga tjejen som är på väg in till en fest. Istället för att som många tonåringar och vuxna oroa sig för att inte känna någon, inte ha någon att prata med, ha "fel" kläder, inte vara tillräckligt snygg, eller någon annat trams, gör hon helt annorlunda. Hon säger högt:

" Här kommer söta, gulliga lilla jag! Nu blir alla glada!"

Samtidigt som hon med glittrande leende självsäkert seglar in på festen. Gissa vem som blir festens medelpunkt?!

Cosmo har en artikel som anknyter till detta och ger tips till att hitta tillbaka. Som jag också säger i artikeln tycker jag att man ska fundera över vem man själv beundrar och hur man vill vara. För min del beundrar jag dem som törs vara sig själva, visa sig som de är, busa och leka ibland, men också vara djupt allvarliga.

Jag tror många av oss mår bra av att leka lite ibland och inte ta oss själva på så stort allvar. Jag själv älskar att leka och hitta på historier, det är då jag verkligen kan hitta tillbaka till kreativitetskällan och det ursprungliga. Ett sätt att få göra det är att hålla på med improvisationsteater. Ett annat är att hitta lekkamrater, dvs barn att leka med. Det är bland det roligaste och lärorikaste som finns att leka med barn och en god träning i medveten närvaro!

/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

måndag 20 oktober 2008

Hur bryta ensamhet?

Jag tror det är ganska många som känner sig ensamma. Särskilt om man inte har den naturliga träffpunkt som ett arbete kan innebära. Vad och hur kan man då göra för att bryta ensamheten?

För den som är sjukskriven eller sjukpensionär kanske en patientförening för den sjukdom man har kan vara av intresse. Där kan man få tips och stöd från andra med liknande erfarenhet. Ofta är det också aktiviteter av olika slag.

Att utgå från ett intresse man har och gå en kurs i det man gillar kan ge nya bekantskaper. Där vet man ju dessutom att man har något gemensamt med andra deltagare!

Det finns vän- och partnerfinnar föreningar både på nätet och på många orter.

Att engagera sig i någon förening som arbetar för exempelvis miljön eller något annat gott ändamål kan ge både en intressant uppgift och nya vänner.

För den som inte mår riktigt bra kan det vara extra jobbigt att ta tag i saken eftersom man ofta inte känner att man har den energin. Jag tror ändå att det är bra att försöka eftersom nya bekantskaper kan ge en hel del tillbaka.

Fler tips på hur och vad man kan göra får ni gärna lämna in kommentarer om!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

fredag 17 oktober 2008

Viktigt från Resurs om tid, tillit, tillfrisknande

Resursbloggen skriver om något som är oerhört viktigt nämligen patient-läkarförhållande. Särskilt viktigt är det förstås när det gäller psykiska problem. Det är enklare att komma till akuten och visa upp ett brutet ben än att komma med bruten själ till psykakuten.
Jag tror motståndet mot det sistnämnda är oerhört stort för väldigt många. Det finns fortfarande för mycket skam i att vara psykiskt sjuk och att åka in till psykakuten är ett sjumilasteg för många.

Så här skriver Jenny på Resursbloggen om sin erfarenhet som läkare:

"Min egen erfarenhet är att min förmåga att verka lugn och ostressad vid samtalet är A och O för att patienten ska våga lämna den information som krävs för en fullgod bedömning, få patienter nämner självmordstankar och psykotiska symtom de första minuterna. Mina egna längsta bedömningar har tagit både 2 och 3 timmar, och i några fall har helt avgörande information framkommit efter en timmes samtal, information som lett till radikalt förändrad handläggning och därmed kunnat avstyra en akut självmordsrisk."

Ja, vem vill vända ut och in på sitt hjärta för en främling? Självklart krävs tid och tillit för att våga vara ärlig och tala om hur det ser ut. Risken att bli avvisad i sitt livs svagaste ögonblick kan kännas så hotande att det är svårt att ens be om hjälp. Att gång på gång ta sats - men inte våga. Det tar tid. Men om det får ta tid kan tilliten byggas upp och man kan få hjälp att tillfriskna.

Jag tycker man borde ta mötet mellan vårdgivare och vårdtagare på större allvar inom hela vårdsektorn. Mötet kan betyda så mycket för ett tillfrisknande...eller för att bli ännu sjukare med fortsatt snurrande i vårdapparaten som följd.
Men särskilt inom psykiatrin borde det läggas mycket krut på att få ett bra möte där tid och tillit är viktiga komponenter för att få till ett tillfrisknande eller en förbättring för vårdtagaren.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

tisdag 14 oktober 2008

Ekonomisk stress?

När börsen går ner, räntorna upp och jobben åt skogen blir många stressade. Utan jobb blir både ekonomi och mycket annat lidande. Men stressa inte i onödan! I Aftonbladet finns lite tips om vad man kan göra för att minska stressen.

Här kan du se hur du ligger till, gör Finans-stress-testet. Själv ligger jag bra till enligt testet och har långt kvar innan det är dags att packa för en längre utlandsvistelse.

Nej,skämt åsido, det gäller att fundera över vad man kan göra och vad man inte kan påverka. För det som går att påverka kan man göra en handlingsplan för att ha beredskap. Det som inte går att påverka brukar ändå ha följder som går att påverka. Exempelvis kan man kanske inte göra något åt att man blir av med jobbet. Men man kan göra en handlingplan för hur man ska hantera det och för hur man ska göra för att underlätta jobbsökandet. Det finns alltid något man kan göra för att förbättra sin situation.
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

Så får du ihop livspusslet

City har i måndagsutgåvan en artikel om hur man får ihop livspusslet. Det som så många kämpar med. Ett första steg är att kolla in vilka pusselbitar man vill ha i sitt pussel. Har jag valt mitt pussel själv? Har jag valt det aktivt? Eller är det någon annan som valt åt mig? Kanske har jag valt genom att inte välja?

Som alltid finns det tips och det bästa och mest grundläggande tycker jag är:
Tänk själv.

Lyssna gärna på andra, hämta in åsikter från olika håll, men tänk själv.
Utifrån vad DU vill, hur DITT liv och DINA önskningar och mål ser ut.

Längst ner i artikeln får du tips på olika ställen där man har kurser/föreläsningar som hjälper dig att lösa livspusslet. Bland annat em länk till min sida, CreoVis. Vilket förstås är vad jag rekommenderar. Men det är min åsikt, du tänker ju själv. ;-)
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

Föreläsningen på fredag inställd

Föreläsningen "Tag plats med retorikens hjälp" som Erika Carlén skulle ha hållit på Södergården på fredag är tyvärr inställd pga av sjukdom.
Tråkigt tycker vi alla, men vi får trösta oss med att den som väntar på något gott...

Vi hoppas på att kunna boka in Erika till våren istället och hoppas hon kryar på sig fort.
/Kia

Mera uppskjutarsjuka

Nu tar Aftonbladet upp uppskjutarsjukan och vad man kan göra åt det.
Det är psykologen Gabriel Garnica som ger goda råd. Jag tror många människor skjuter nog upp svåra saker för att de är rädda att det ska bli fel.

"En av de viktigaste sakerna att tänka på är att inte vara rädd för att misslyckas. Om man kan hantera ett misslyckande är man faktiskt framgångsrik"

Jag skulle nog vilja formulera om det till:

Det finns inga misslyckanden. Det finns bara misstag som man kan lära sig från.

För övrigt tycker jag det var bra råd. Det är viktigt att ta reda på vad man vill och prioritera därefter. Den som inte gör halkar mest omkring på livets bananskal och kan hamna precis var som helst. Ibland dessutom rätt förvånad över att det blir som det blir.

Superviktigt är också sista punkten på listan
Se till att ha ledigt ibland och har roligt!
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

måndag 13 oktober 2008

Porta panikångesten

Många som är stressade har känt av panikångestattacker förutom alla andra symtom man får när man varit uppe i varv mycket och länge. Finns det något som är lika skrämmande som en panikångestattack? Nja, möjligen en hjärtattack i så fall. Det kan nog kännas ungefär likadant. En stor skillnad tror jag är att många tycker det är enklare att tala om att de haft en hjärtattack än att de haft en panikångestattack. Vilket gör det ännu besvärligare och mer ångestfyllt när man gör allt för att undvika nya attacker. I Aftonbladet berättar Anders Bagge att han haft panikångest förut. Enligt artikeln lider mellan två och fem procent av befolkningen av panikångest.

Anders Bagge påpekar något väldigt viktigt:

"Det är viktigt att inte börja undvika saker. Om man får en attack på Ica ska man inte sluta att gå dit. På det sättet bygger man upp fobier. Man ska utsätta sig för det som är jobbigt – men i små mängder, förklarar han."

Den som börjar undvika platser och situationer där det hänt kan rätt vad det är ha beskurit sitt livsutrymme till en liten, liten hörna där man får trängas med sin ångest. Så mycket annat får kanske inte plats...

Det finns hjälp att få. KBT, kognitiv beteendeterapi har bra tekniker för att lära sig hantera panikångest. Att lära sig avspänning och ändra till en sundare livsstil kan också hjälpa för den stressade.
Att få kunskap om vad det är som händer är bra. Maria Farm Larsson och Håkan Wisung har skrivit "Fri från ångest, oro och fobier" som finns i billig Månpocket. Där finns fakta om panikångest och boken förklarar enkelt och pedagogiskt hur man kan arbeta för att bli kvitt anfallen. Rekommenderas varmt!

/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

onsdag 8 oktober 2008

Johannesört bra för depressionsbehandling

En nyligen publicerad undersökning visar att Johannesört fungerar lika bra som antidepressiva skriver DN idag. Johannesört ger mindre biverkningar än antidepressiva men fungerar bäst för dem med lindrig depression. En väldigt viktig sak att komma ihåg är att Johannesört minskar effekten av många mediciner, bl a p-piller och blodförtunnande medel.

I den rapport SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) skrev 2004 om depression står det så här om Johannesört på sid 13 i sammanfattningen:

"Flera extrakt av Johannesört finns tillgängliga som naturläkemedel
och i vissa länder är dessa godkända som läkemedel och omfattas
av läkemedelsförmånerna. Den verksamma substansen är inte
klarlagd och det har varit svårt att standardisera mängden örtsubstans
i extrakten. Det finns stöd för att Johannesört har effekt vid
lindriga och måttliga depressioner av kort varaktighet. Effekten
förefaller vara av samma storleksordning som hos konventionella
antidepressiva. Vid djupare eller mer kroniska depressioner har
preparatet ingen effekt. Långtidsstudier saknas helt."


För egen del skulle jag vilja se fler studier på alternativa behandlingsmetoder. Men det är väl svårt att finansiera sådana.
/Kia
Ett urval andra bloggare om artikeln:
Kostdoktorn
Peter U Larsson
Medvetenskap
Den okände rebellen

Läs även andra bloggares åsikter om

tisdag 7 oktober 2008

Höstdeppig?

Enligt Aftonbladet är ett nytt mirakelpiller mot höstdepression på väg. Inga biverkningar hade det heller. Inte på den begränsade gruppen försökspersoner i alla fall. Ute i verkligheten blir utfallet ibland något helt annat...

Enligt Dagens Medicin rapporteras bara i bästa fall en av tio allvarliga biverkningar. Mörkertalet är nittio procent!!! Hur många av de mindre allvarliga rapporteras kan man undra? De som kanske bara ger obehag men inte innebär inläggning på sjukhus eller livslånga men?

Kostdoktorn är också skeptisk till "mirakelpiller" och tar istället upp D-vitaminbrist som en orsak till depression.

Själv satsar jag på att vara ute och röra mig mycket när det är ljust och på att få i mig ordentlig näring. Samt förstås på att sova ordentligt.
Det räcker för att jag ska må bra.
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

måndag 6 oktober 2008

Nedskärningar leder till fler stressjuka

Sunt liv skriver om den forskning Marie Åsberg m fl utför. Bland annat visar preliminära data att i de landsting där man drog ner mest på 1990-talet fick man några år senare flest sjukskrivna för utmattningssyndrom.
Helt logiskt och bra att få det svart på vitt!

Forskarna har följt 1000 personer och sett att absolut viktigast för att komma tillbaka är arbetslivsinriktad rehabilitering.
Forskningen visar också att det tar tid. Man följde deltagarna 30 månader och under den tiden var det få som fått tillbaka sin fulla tidigare kapacitet.
Långsiktig rehabilitering är viktig! Då behövs också ett system som tillåter långsiktighet.

Så till det absolut viktigaste i artikeln:
"Rehabilitering i all ära, men absolut viktigast, enligt Marie Åsberg, är att försöka förhindra att människor hamnar i utmattning. Och det går att förebygga."

JA! Varför görs inte mer här? Det finns enormt mycket pengar att spara både för företagen och samhället genom att arbeta mer förebyggande. Varför tar det så lång tid att inse det?
/Kia

Läs även andra bloggares åsikter om

fredag 3 oktober 2008

Uppskjutarsjuka

Det är många av oss som har åtminstone en lätt släng av uppskjutarsjuka. Rätt många är så pass drabbade att de får problem. Det finns ett lite finare ord för det hela; nämligen prokrastinera. Jag tycker det låter rätt vackert men att prokrastinera, dvs skjuta upp saker brukar ofta leda till negativa konsekvenser.
Svenskan har tagit upp problemet i en artikelserie på Idagsidan.
Tänk bara på klassikerna att plugga inför en tenta. Man startar kursen, det är fem långa veckor kvar till tentan och så mycket annat roligt att göra. När tentan närmar sig blir inte bara det roliga en ursäkt för att inte plugga. Nä, då duger även städning. Sällan är det så rent som inför en tenta! Men vad händer dagarna före? Jo, då blir det vrålplugg, sena nätter, ingen plats för något roligt och allmän ångest. Kunskaperna brukar heller inte sitta så länge, även om tentan går bra.
Så här gör många om och om igen med olika saker i livet. Ett sätt att få ordning på uppskjutartendeserna är att göra som Emelie i artikeln, anlita en kbt-terapeut.

Själv kan jag erkänna att jag känner igen mig i Emelies beteende. Numera gör jag det inte lika ofta och inte lika förödande utan det handlar om mindre saker. Men detta är något jag fortfarande arbetar med och tränar på.
Läs artikeln och se om du känner igen dig!
/Kia
Läs även andra bloggares åsikter om

onsdag 1 oktober 2008

Planera klokt efter kroppsklockan

Kroppen har sin egen rytm och klocka. Om vi planerar efter kroppsklockan blir livet enklare. Tandläkarebesöket passar bäst på eftermiddagen för då gör det minst ont. Operationer bör bokas in under förmiddagen för då får man minst känningar av narkosen och kirurgen är som bäst skriver Aftonbladet

Efter maten bör vi ta en tupplur skriver de vidare. Och det gör jag så gärna! Jag intar alltid ryggläge efter lunch om jag kan. Tjugo minuter brukar vara perfekt för att vara på topp under eftermiddagen.

I boken "Sex, sömn, mat, dryck – ett dygn i din kropp” redovisar vetenskapsjournalisten Jennifer Ackerman ett antal nyligen genomförda vetenskapliga studier inom området. Låter rätt intressant. För visst är det bra att kunna hänvisa till "vetenskap och beprövad erfarenhet"? Särskilt när man ska göra sånt som andra kan tycka till om (som att ta siesta exempelvis ;-) )
Kia
Läs även andra bloggares åsikter om